Pałac Mortęgi Hotel & SPA, Lubawa
Pałac Mortęgi Hotel & SPA, Lubawa
Tło bannera

Regulamin

08 sierpnia
09 sierpnia

Regulamin

REGULAMIN

I edycji Mistrzostw Przyrządzani Karpia

 § 1 Sprawy ogólne

 

  1. Organizatorami „I Edycja Mistrzostw w przyrządzaniu  Karpia”, dalej zwanego konkursem, są Daniel Twardo szef kuchni Pałac Mortęgi
  2. Hotelowy Konkurs Kulinarny I Edycja Mistrzostw w Przyrządzaniu Karpia organizowany jest przy wsparciu Firmy Szynaka
  3. Głównym sponsorem jest Hotel Pałac Mortęgi Firma Końska Grzywa

4.         Celem głównym konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o przygotowaniu karpia i dążenia do tradycji polskiego produktu  

5.         Uczestnicy konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań oraz dań opartych na tradycyjnym smaku w nowoczesnej aranżacji.

6.         Konkurs odbędzie się w kategorii amatorzy

7.         Konkurs odbędzie się 30  kwietnia 2022  r. Miejscem konkursu Hotel Pałac Mortęgi w godzinach 6.00-18.00

8.         W Konkursie mogą uczestniczyć którzy  spełniają łącznie następujące warunki:

a) są gośćmi hotelu

b) posiadają dowolny stopień w hierarchii zawodowej;

c) pracują zgodnie ze swoimi kwalifikacjami zawodowymi, na terenie Polski jak i zagranicą.

9.         Nad prawidłowością przebiegu konkursu będzie czuwało jury powołane przez organizatorów w składzie:

Przewodniczący jury

            Komisja techniczna (do 2 osób)

            Komisja degustacyjna, (5 osób).

 

§ 2 Zasady uczestnictwa

 

  1. W Konkursie może uczestniczyć bez limitu uprzednio zgłoszonych ekip w składzie  dwuosobowym profesjonaliści i uczniowie
  2. O dopuszczeniu do udziału w konkursie decyduje kolejność zgłoszeń.

c) zgłoszenie musi zawierać:

- chęć zgłoszenia  

-Organizator konkursu zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.

- ryba karp, piwo marki Końska Grzywa  

  1. w dniu 30.04.2022r. w Hotelu Pałac Mortęgi o godzinie 17.00 podczas części zasadniczej Konkursu odbędzie się gala gdzie zostaną ogłoszone wyniki oraz przyznani nagrody dla uczestników  .
  2. Zgłoszenia drużyn należy zgłosić na recepcji w dniu przyjazdu

      

  1. W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt:   

           721966198

 

HARMONOGRAM IMPREZY

 

30 kwiecień 2022 roku – sobota  

Godz 6.00 odprawa sedziowska

Godz 7.00 start konkursu łowisko

Godz 15.00 przyżadzanie karpia

Godz 17.00 koniec konkursu  

Godz 17:30 ogłoszenie wyników

 

 

 

 

 

 

§ 3 Zasady Konkursu

 

1. Przedmiotem konkursu jest wykonanie dania głównego:

a) obowiązkowymi produktami do przygotowania potrawy są:

- złowiony karp oraz piwo końska grzywa i wszystkie produkty podane na stanowisku  

b) stanowisko stół roboczy ze zlewem

c) stanowisko z 2 indukcjami

d) talerze zapewnia hotel

 

4.         Wszystkie pozostałe produkty i sprzęty potrzebne do przygotowania dań konkursowych, , warzywa, przyprawy, drobny sprzęt kuchenny (garnki, patelnie – przystosowane do kuchenek indukcyjnych), zapewnia hotel.

5.         Ekipy startują w dowolnym ubraniu

6.         Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 60 minut. Dopuszcza się wcześniejsze przygotowanie (marynowanie) produktów, to jest: warzyw i ślimaków , ale nie wcześniej niż 40 minut przed rozpoczęciem konkursu.

7.         Każda ze startujących ekip przygotowuje:

a) 1 talerz dania konkursowego do ekspozycji

* 1 talerzy dania konkursowego dla jury degustacyjnego;

 

  1. Jury techniczne będzie kontaktowało się w trakcie oceny dań konkursowych z jury degustacyjnym.

 

  1. Zabrania się:

stosowania sztucznych dekoracji

DODATKÓW TAKIE JAK MIESO, RYBA !!!!!!!!!!!

przygotowanych wcześniej dekoracji i dodatków (wszelkie elementy dekoracyjne powinny być

wykonane podczas konkursu w regulaminowym czasie konkursowym)

stosowania gotowych sosów

stosowania gotowych farszów

oraz używania PIECA KONEWKCYJNO PAROWEGO

 

 

§ 4 Sposób punktacji jury technicznego i jury degustacyjnego

 

  1. Nad prawidłowością punktacji czuwać będzie JURY KONKURSU
  2. Dania konkursowe będą oceniane przez dwa składy jury:

 

  • Jury techniczne - ocenia:

- przygotowanie stanowiska pracy – maks. 5 punktów

- liczbę złowionych ryb oraz wagę– max 5 punktów za każdą

- zużyty surowiec – maks. 5 punktów

- czystość pracy – maks. 5 punktów

- profesjonalizm pracy – maks. 10 punktów

  • wygląd stanowiska po pracy – maks. 5 punktów

Każdy członek jury technicznego może przyznać maksymalnie 30 punktów.

 

  • Jury degustacyjne– minimum pięcioosobowe, ocenia:

- wygląd i aranżację – maks. 15 punktów

- dobór składników – maks. 15 punktów

- smak – maks. 40 punktów

 

Każdy członek jury degustacyjnego może przyznać maksymalnie 70 punktów.

 

Przekroczenie czasu przeznaczonego na przygotowanie dań Konkursowych karane będzie punktami ujemnymi 1 minuta = (-) 1 punkt.

Po 15 minutach przekroczenia czasu Konkursowego praca ekipy kucharskiej zostanie zatrzymana i danie zostanie poddane ocenie jury.

 

DODATKOWA NAGRODA PUCHAR PREZESA FIRMY SZYNAKA  

 

§ 5 Postanowienia organizacyjne

 

1.         Ilość ekip startujących - maksymalnie 9.

2.         Jury przyzna: I, II, i III miejsce w kategoriach profesjonaliści, uczniowie na podstawie   łącznej ilości punktów w każdej kategorii.

  1. Każda ekipa uczestnicząca w konkursie otrzyma pamiątkowy certyfikat „Mistrza

           W Podawaniu KARPIA oraz nagrody od sponsorów.

  1. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji danych osobowych uczestników

            konkursu, nazw, receptur, opisów przygotowania oraz do wykorzystywania zdjęć

            wykonanych ,

            podczas konkursu, w tym zdjęć osób i potraw.

  1. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone niezwłocznie po zakończeniu konkursu. Wręczanie

            nagród odbędzie się podczas KOLACJI która odbędzie się w Hotelu PAŁAC MORTĘGI       

6.         Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 lipca 1997 (Dz.U. Z 2002 r. Nr

           101, pozycja 926 z późn. zm.) oraz zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie 

           danych osobowych (Dz.U. 1997 Nr 133, poz. 883 z późn. zm.) każdy z uczestników  

           Konkursu z chwilą nadesłania zgłoszenia automatycznie wyraża zgodę na gromadzenie i

           przetwarzanie danych osobowych oraz wykorzystanie przez organizatorów Konkursu jego

           wizerunku na potrzeby Konkursu i w celach marketingowo – organizacyjnych w/w

           Konkursu

7.        Tryb postępowania w sprawach nieuregulowanych ustalają organizatorzy.

Newsletter

Zapisz się do newslettera, otrzymuj informacje o promocjach i bądź na bieżąco!

mobile nav bg
Zobacz na mapie

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Pałac Mortęgi Sp.z o.o., Mortęgi 3, 14-260, Lubawa Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane