REGULAMIN
I edycji Mistrzostw Przyrządzani Karpia
§ 1 Sprawy ogólne
4. Celem głównym konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o przygotowaniu karpia i dążenia do tradycji polskiego produktu
5. Uczestnicy konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań oraz dań opartych na tradycyjnym smaku w nowoczesnej aranżacji.
6. Konkurs odbędzie się w kategorii amatorzy
7. Konkurs odbędzie się 30 kwietnia 2022 r. Miejscem konkursu Hotel Pałac Mortęgi w godzinach 6.00-18.00
8. W Konkursie mogą uczestniczyć którzy spełniają łącznie następujące warunki:
a) są gośćmi hotelu
b) posiadają dowolny stopień w hierarchii zawodowej;
c) pracują zgodnie ze swoimi kwalifikacjami zawodowymi, na terenie Polski jak i zagranicą.
9. Nad prawidłowością przebiegu konkursu będzie czuwało jury powołane przez organizatorów w składzie:
Przewodniczący jury
Komisja techniczna (do 2 osób)
Komisja degustacyjna, (5 osób).
§ 2 Zasady uczestnictwa
c) zgłoszenie musi zawierać:
- chęć zgłoszenia
-Organizator konkursu zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.
- ryba karp, piwo marki Końska Grzywa
721966198
HARMONOGRAM IMPREZY
30 kwiecień 2022 roku – sobota
Godz 6.00 odprawa sedziowska
Godz 7.00 start konkursu łowisko
Godz 15.00 przyżadzanie karpia
Godz 17.00 koniec konkursu
Godz 17:30 ogłoszenie wyników
§ 3 Zasady Konkursu
1. Przedmiotem konkursu jest wykonanie dania głównego:
a) obowiązkowymi produktami do przygotowania potrawy są:
- złowiony karp oraz piwo końska grzywa i wszystkie produkty podane na stanowisku
b) stanowisko stół roboczy ze zlewem
c) stanowisko z 2 indukcjami
d) talerze zapewnia hotel
4. Wszystkie pozostałe produkty i sprzęty potrzebne do przygotowania dań konkursowych, , warzywa, przyprawy, drobny sprzęt kuchenny (garnki, patelnie – przystosowane do kuchenek indukcyjnych), zapewnia hotel.
5. Ekipy startują w dowolnym ubraniu
6. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 60 minut. Dopuszcza się wcześniejsze przygotowanie (marynowanie) produktów, to jest: warzyw i ślimaków , ale nie wcześniej niż 40 minut przed rozpoczęciem konkursu.
7. Każda ze startujących ekip przygotowuje:
a) 1 talerz dania konkursowego do ekspozycji
* 1 talerzy dania konkursowego dla jury degustacyjnego;
stosowania sztucznych dekoracji
DODATKÓW TAKIE JAK MIESO, RYBA !!!!!!!!!!!
przygotowanych wcześniej dekoracji i dodatków (wszelkie elementy dekoracyjne powinny być
wykonane podczas konkursu w regulaminowym czasie konkursowym)
stosowania gotowych sosów
stosowania gotowych farszów
oraz używania PIECA KONEWKCYJNO PAROWEGO
§ 4 Sposób punktacji jury technicznego i jury degustacyjnego
- przygotowanie stanowiska pracy – maks. 5 punktów
- liczbę złowionych ryb oraz wagę– max 5 punktów za każdą
- zużyty surowiec – maks. 5 punktów
- czystość pracy – maks. 5 punktów
- profesjonalizm pracy – maks. 10 punktów
Każdy członek jury technicznego może przyznać maksymalnie 30 punktów.
- wygląd i aranżację – maks. 15 punktów
- dobór składników – maks. 15 punktów
- smak – maks. 40 punktów
Każdy członek jury degustacyjnego może przyznać maksymalnie 70 punktów.
Przekroczenie czasu przeznaczonego na przygotowanie dań Konkursowych karane będzie punktami ujemnymi 1 minuta = (-) 1 punkt.
Po 15 minutach przekroczenia czasu Konkursowego praca ekipy kucharskiej zostanie zatrzymana i danie zostanie poddane ocenie jury.
DODATKOWA NAGRODA PUCHAR PREZESA FIRMY SZYNAKA
§ 5 Postanowienia organizacyjne
1. Ilość ekip startujących - maksymalnie 9.
2. Jury przyzna: I, II, i III miejsce w kategoriach profesjonaliści, uczniowie na podstawie łącznej ilości punktów w każdej kategorii.
W Podawaniu KARPIA oraz nagrody od sponsorów.
konkursu, nazw, receptur, opisów przygotowania oraz do wykorzystywania zdjęć
wykonanych ,
podczas konkursu, w tym zdjęć osób i potraw.
nagród odbędzie się podczas KOLACJI która odbędzie się w Hotelu PAŁAC MORTĘGI
6. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 lipca 1997 (Dz.U. Z 2002 r. Nr
101, pozycja 926 z późn. zm.) oraz zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie
danych osobowych (Dz.U. 1997 Nr 133, poz. 883 z późn. zm.) każdy z uczestników
Konkursu z chwilą nadesłania zgłoszenia automatycznie wyraża zgodę na gromadzenie i
przetwarzanie danych osobowych oraz wykorzystanie przez organizatorów Konkursu jego
wizerunku na potrzeby Konkursu i w celach marketingowo – organizacyjnych w/w
Konkursu
7. Tryb postępowania w sprawach nieuregulowanych ustalają organizatorzy.